در شرایط کنونی و با توجه به پیشرفت های تکنولوژی، ویژگی های موقعیت های شغلی و شرایط شلوغی و ترافیک و مسائل مرتبط با رفت و آمد، کار کردن از خانه یا جایی خارج از محیط سازمان و شرکت، بسیار متداول و محبوب شده است. مفهوم دورکاری سال ها وجود داشته است، اما اخیرا به صورت جدی و کاملا معمول وارد فرهنگ کاری شده است. در این مقاله از سایت اتنسی به مزایای دورکاری برای سازمان ها اشاره می کنیم.
دلایل محبوبیت دورکاری در میان کارمندان و مدیران
مهم ترین دلیل محبوبیت دورکاری به صرفه بودن آن از نظر اقتصادی است. این به صرفه بودن هم برای کارمند و هم مدیران منافعی ایجاد می کند. برای فرد دورکار هزینه های رفت و آمد حذف می شود و به سادگی میتواند وظایف خود را در هر مکانی به انجام برساند. برای مدیران نیز از این جهت که هزینه های لازم برای فردی که از بیرون از فضای شرکت در حال انجام وظایف خود است، بسیار پایین تر است، این روش کاری به صرفه می باشد. به طوری که هزینههای جانبی مانند بیمه، تجهیزات، سیستم موردنیاز کارمند و بسیاری از موارد دیگر نیز حذف خواهد شد. همچنین سازمان هزینه کمتری را برای فضای فیزیکی پرداخت خواهد کرد.
یکی دیگر از مزایای دورکاری حذف محدودیت های زمانی و مکانی است. فریلنسرها میتوانند در هر مکان و زمانی که احساس راحتی می کنند و یا شرایط را برای انجام وظایف کاری مناسب می بینند، اقدام به انجام کارهای خود نمایند. این مساله باعث میشود فرد بتواند با تمرکز بالا و با بالاترین حد توان خود، وظایف خود را انجام دهد.
به علاوه افراد با استعدادی که به دلایل مختلف امکان حضور فیزیکی در شرکت را ندارند، می توانند به صورت دورکاری کسب درآمد کنند و در نتیجه آمار بیکاری کاهش مییابد. کسب و کارها نیز بدون محدودیت جغرافیایی و مکانی میتوانند از بهترین نیروهای انسانی در تمامی نقاط جهان استفاده کنند و از این جهت یک محدودیت دیگر حذف خواهد شد.
اساسا دورکاری موجب حذف بسیاری از محدودیت ها می شود. مثلا ممکن است فردی با قابلیت های بالا امکان حضور در ساعات مشخص و با محدودیت های تعیین شده در فضای شرکت را نداشته باشد ولی به وسیله ی دورکاری و با حذف این موانع این امکان ایجاد می شود که از قابلیت ها و توانایی های این فرد استفاده شود.
مزایای فردی دورکاری
- خطرات ناشی از تردد ازجمله تصادف و انتقال بیماری های ویروسی و فصلی
- کاهش هزینه های رفت و آمد به محل کار
- کاهش اتلاف وقت برای رفت و آمد و ماندن در ترافیک
- کاهش دفعات غیبت کارکنان با دورکاری با حذف برخی از دلایل غیبت
- کاهش اختلال در زندگی شخصی و خانوادگی افراد
- ایجاد تعادل بین زندگی کاری و خانوادگی
- امکان انعطاف پذیری بیشتر در انجام کار
- امکان ایجاد کار برای معلولان
- جذابیت انعطاف پذیری دورکاری
- فراهم شدن شرایط آموزش مهارت های جدید
- امکان مدیریت زمان و انجام سایر امور
- توجه به بازده و خروجی کار نه ساعات حضور در شرکت
- کاهش بیماری های واگیر دار از جمله آنفلانزا و سایر بیماری های ویروسی قابل انتقال
مزایای فرهنگی و اجتماعی دورکاری
- کاهش ترافیک در سطح شهر
- جلوگیری از آلودگی هوا و کمک به محیط زیست
- ایجاد فرصت های شغلی جدید
- بالا رفتن درآمد افراد و بهبود وضعیت اقتصادی
مزایای دورکاری برای شرکت و سازمان ها
- کاهش قابل توجه هزینه ها
- افزایش و بهبود بهره وری شغلی و سازمان
دور کاری چگونه به سازمان ها کمک می کند؟
- کاهش هزینهها: حضور کارکنان در محل سازمان باعث صرف هزینههای مختلف اداری مانند امکانات، تجهیزات، فضا و خدمات رفاهی و ارتباطات است. سازمان هایی که روش دورکاری را به عنوان سیستم کاری خود برمی گزینند، صرفه جویی های زیادی در هزینههای فضای فیزیکی برای پرسنل خواهند داشت.
- افزایش بهرهوری: طبق بررسی های جهانی انجام شده دورکاری، بهرهوری درسازمانها را تا 10 درصد افزایش داده است. در نظرسنجیها، هم پرسنل دورکار و هم مدیران این به این موضوع اذعان داشته اند. از دلایل افزایش بهرهوری در اجرای نظام دورکاری این است که هم برای پرسنل دورکار و هم سازمانها در مصرف هزینهها و زمان رفت وآمد صرفه جویی زیادی صورت میگیرد.
- تقویت انگیزه: کار کردن به طور مستقل و با فاصله از محیط اداری و شرکت ها به کارکنان این اعتماد به نفس و انگیزه را می دهد که امور را خود برنامه ریزی و منظم کرده و با مدیریت شخصی عملکرد بهتر و بازده بالاتری را ارائه دهند.
- بهبود مهارت ها به صورت خودآموزی: همواره کارکنانی که تمایل به رشد و پیشرفت دارند و شیوه ی کاری دور کاری را انتخاب می کند با زمان اضافه ای که با حذف اتلاف وقت در ترافیک و رفت و آمد به دست می آورند و فضای بازی که برای آن ها ایجاد می شود به افزایش مهارت ها و توانایی های خود رو می آورند.
- انعطاف پذیری: درصورت سازماندهی مناسب نظام دورکاری، پرسنل دورکار میتوانند به زندگی کاری خود به نحوی مؤثر ادامه دهند؛ ضمن اینکه در زندگی شخصی آنان اختلالی ایجاد نشود. در واقع، نظام دورکاری، سبکی از انجام کار با انعطاف پذیری بالا میباشد. سازمان ها با برنامههای موثر دورکاری قادر خواهند شد، اثرات منفی و مختل کننده محیطی بر کار و وظایف سازمان را به حداقل برسانند. اختلال هایی مانند بروز مشکلات در سیستم حمل و نقل، مشکلات آب و هوایی شدید، قطعی برق و مخابرات و بلایای طبیعی.
- بهبود ارائه خدمات به مشتریان: دورکاری سازمان را قادر میسازد با حداقل هزینه در ساعات غیراداری نیز به مشتریان خدمات لازم را ارائه کند.
- ایجاد تعادل درکار و زندگی شخصی: اگرچه قرار است در نظام دورکاری، پرسنل دورکار ساعات بیشتری را صرف کار موثر نمایند، اما، درصورت انجام این هدف، بازهم پرسنل دورکار میتواند بین کار و زندگی خود تعادل مناسبی برقرار کند و زمان بیشتری را با خانواده بگذرانند.
- ساعات کار اداری انعطاف پذیر: فرد دورکار، زمان کارخود را در برنامه روزانه شخصی، به نحوی تنظیم می کند که اثر بخشی بیشتری داشته باشد. مثلا شب، صبح زود و آخر شب. البته باید توجه داشت که فرد دورکار باید ساعاتی را در دسترس مدیران، همکاران و ذی نفعان باشد.
- کاهش حجم ترافیک: مطالعات انجام شده در زمینه حمل و نقل در انگلستان تایید کرده است که ارتباطات از راه دور عامل موثری برای کاهش ترافیک و استفاده کمتر از وسایل حمل ونقل است. ترویج دورکاری موجب تسهیل و راحتی جریان ترافیک میشود و کاهش رفت و آمد دورکارها، این موضوع را روشن تر ساخته است.
- دوستی با محیط زیست: یکی از مهم ترین مزایای دورکاری، تامین و ایجاد محیط سالم است. برخی کشورها، با وضع مالیات تحت عنوان “مالیات سبز“، مردم را تشویق به دورکاری و پشتیبانی از دورکاران میکنند. مالیات سبز، در تشویق کارکنان به کار در خانه کمک فراوان کرده است.
- افزایش گستره فرصتهای کاری: پرسنل دورکار میتوانند محل فعالیتهای شغلی خود را در محل زندگیشان انتخاب نموده و زمان خود را برای انجام شغل دوم مدیریت کنند.
- ایجاد امکان کار برای افراد دارای محدودیت های خاص: دورکاری می تواند امکان دسترسی به کار، آموزش و ارتباطات اجتماعی را برای افرادی که دارای مشکلات جسمی و یا روحی خاصی هستند، به وجود بیاورد. برای این گونه افراد سفر به محل کار یا انجام عادی کار در محل آن هم در ساعات مشخص، بسیار مشکل است. این درحالی است که در منزل از عهده انجام کار و وظایف بر خواهند آمد.
نتیجه گیری
دورکاری در حال حاضر گزینه اول برای بیشتر مشاغل و به خصوص مشاغل نوپا می باشد. امکانات زمانی، مکانی و همچنین شرایط مناسبی که از نظر اقتصادی دورکاری ایجاد می کند غیر قابل چشم پوشی است. در این مقاله به بررسی مزایای دورکاری برای سازمان ها پرداختیم، امیدواریم از این مقاله استفاده کرده باشید.
مقالات زیر را از دست ندهید: