در حالی که دورکاری تبدیل به سبک محبوب و متداولی در میان کارکنان شرکت های مختلف شده است و همه بر مزایا و ویژگی های مثبت آن واقف هستند، مشکلات و چالش هایی را نیز به همراه دارد که اجتناب ناپذیرند. در این مقاله در مورد چالش های دورکاری و راه های پیشنهادی برای غلبه بر آن ها صحبت می کنیم.
کار کردن بیش از حد
یکی از دلایلی که برخی مدیران موافق فرایند دورکاری نیستند، انجام امور بدون نظارت و امکان کم کاری از طرف کارمندان است، اما در مواقعی این مشکل پیش می آید که به دلیل نبود ساعت کاری مشخص، ممکن است افراد بیشتر از حد لازم به انجام وظایف مربوط به خود در طول یک روز بپردازند.
پیشنهادهایی برای جلوگیری از کار بیش از حد
برای این کار نیاز دارید برای خود زمان مشخصی تعیین کنید و در بازه زمانی مشخصی به کارکردن بپردازید، در صورت رعایت نکردن این نکات، دچار فرسودگی شده و در طول زمان کیفیت کار شما افت خواهد کرد.
- قرارهای خود را در پایان روز انجام دهید، تا مجبور به خارج شدن از خانه شوید.
- زمان بندی دقیق برای ساعات استراحت خود داشته باشید.
- میان خانه و مکان کاری مرز فیزیکی ایجاد کنید.
- اعلان های تلفن همراه و کامپیوتر خود را خاموش کنید تا از حواس پرتی های کوچک جلوگیری شود.
عدم توانایی در اولویت بندی کار
داشتن مهارت مدیریت زمان برای افرادی که دورکاری را انتخاب می کنند، بسیار مهم است. با توجه به این موضوع که نظارت دقیقی بر روی نحوه عملکرد فرد در این شرایط کاری وجود ندارد، ممکن است زمان بندی و اولویت ها مشکلات جدی ایجاد کند. میتوان گفت از جدیترین چالش های دورکاری عدم توانایی در اولویت بندی کار است.
چگونه به درستی اولویت بندی را رعایت کنیم؟
- لیست کارهای روزانه خود را یادداشت کنید.
- به تعداد مناسب وظایف روزانه خود را مشخص کنید.
- از نرم افزارهای مناسب برای مدیریت زمان و جلوگیری از حواس پرتی استفاده کنید.
- انرژی خود را مدیریت کنید.
عوامل حواس پرتی
با کار کردن در خانه جنس حواس پرتی ها متفاوت خواهد شد. ممکن است در محیط کاری حضور همکاران و رفت و آمد های موجود در محل کار از عوامل حواس پرتی باشند، ولی در خانه حضور اعضای خانواده، افرادی که ممکن است به خانه شما مراجعه کنند و زنگ در را به صدا دربیاورند و از این قبیل از عوامل حواس پرتی و از بین رفتن زمان مفید کار کردن هستند.
چگونه عوامل حواس پرتی در کار را مدیریت کنیم؟
مسئله مهم در این میان این است که بدانیم، نمی توان به طور کلی از این حواس پرتی ها اجتناب کرد و برخی از آن ها ناگزیر هستند.
- نوعی علامت را مشخص کنید که به دیگران نشان دهد شما چه زمانی در حال تمرکز بر روی انجام کار هستید.
- به دیگران شرایط کاری و دلایل نیاز به تمرکز خود را توضیح دهید.
- کودکان و افراد اطراف خود را با فعالیت های خلاقانه در طول زمان کاری خود مشغول و سرگرم کنید.
- ساعات کار ثابت داشته باشید.
مشکلات تکنولوژی
یکی از مشکلات بسیار جدی در دورکاری اشکالاتی است که برای سیستم و یا اتصالات اینترنت پیش می آید. این مشکلات به کلی روند کار را دچار اخلال می کند.
عدم نظارت رو در رو
در این شیوه کاری اولین چیزی که حذف می شود نظارت رو در رو توسط مدیر است، که همین موضوع او را دچار نگرانی هایی مثل احتمال کم کاری افراد و عدم پیشرفت کار ها با سرعت مدنظر مجموعه و کیفیت پایین و نامطلوب نتیجه کار می کند.
چگونه نگرانی های مدیران به حداقل می رسد؟
- از یک راهکار برای ردیابی زمان استفاده کنید: اگر مسئله ی زمانی برای شما از اهمیت بالایی برخوردار است، میتوان به کمک تکنولوژی از اپلیکیشن ها و نرم افزار هایی استفاده کرد که برای کنترل زمان کاری کارمندان مناسب است.
- به جای دنبال کردن ساعات کار، روی اهداف و نتیجهها تمرکز کنید: در نهایت و با نگاه کلی به فرایند انجام کار باید گفت اساسا شاید ساعاتی که یک فرد برای انجام وظایف خود اختصاص می دهد خیلی مهم نیست و در اصل بخش مهم یک فرایند کاری نتیجه و عملکرد نهایی کارمندان است که باید به عنوان اولویت مد نظر قرار گرفته شود.
کم شدن ارتباط تیمی و مشکلات دسترسی به اطلاعات
با دورکاری ارتباط بین اعضای مختلف یک تیم کاری کمتر شده و برای دسترسی هر یک از اعضا به یکدیگر و تمام اعضا به هم نیاز است زمان و انرژی بیشتری صرف شود به این گونه افراد به راحتی به یکدیگر و اطلاعات لازم دسترسی نخواهند داشت. این مسئله می تواند موجب بروز مشکلات جدی تری در ادامه و روند کار تیمی شود.
در این شرایط ممکن است کارکنان بدون اطلاع از تغییر اهداف و روش ها به دنبال کردن مسیر قبلی بپردازند. از طرف دیگر ممکن است برخی از کارکنان احساس دور شدن از تیم را داشته باشند و تصور کنند دیگر عضوی از تیم نیستند. همچنین اطلاع رسانی های کلی و بدون جزئیات ممکن باعث اشتباه در فهمیدن موضوعات شده و مشکلات جدی ایجاد کند.
راهکارهایی برای حل مشکل کم شدن ارتباط تیمی
- استفاده از یک پلتفرم مشترک: بهتر است برای هماهنگی ها و ارتباط های کاری همه ی کارکنان از یک پلتفرم واحد استفاده نمایند و همچنین گروه هایی شامل همه ی اعضای تیم تشکیل شود.
- برگزاری جلسات هماهنگی به صورت آنلاین: با استفاده از نرم افزارهای فراوان و امکاناتی که این نرم افزار ها و اپلیکیشن ها در اختیار ما قرار می دهند، امکان برگزاری جلسات گروهی به صورت آنلاین به آسانی وجود دارد. بهتر است جلسات به صورت روزانه و هفتگی تشکیل شود تا هماهنگی بین اعضا به حداکثر برسد.
- برقراری تماس تلفنی برای برخی هماهنگی ها: کارمندان دورکار، در مواجهه با حجم زیادی از پیامهای ایمیلی و پیام های پیامرسانها قرار دارند ولی گاهی برقراری تماس تلفنی امکان بهتری برای برقراری ارتباط ایجاد می کند.
- از بین بردن ابهامات با تعامل و برقراری ارتباط: هر چه تعاملات و گفت و گو ها بیشتر باشد، مشکلات ناشی از درک نادرست مسائل نیز کمتر می شود در نتیجه بهتر این است که تعاملات را در دوران دورکاری به حداکثر برسانیم.
کلام آخر
دورکاری نیز مانند هر روش دیگری، چالش ها و فرصت های بسیاری را ایجاد می کند. با شناخت و بررسی مشکلات این شیوه کاری می توان تا حد زیادی آن ها را رفع نمود و راهکارهای کاربردی برای این مسائل ارائه نمود. در این مقاله به بررسی تعدادی از این چالش ها پرداختیم و راهکارهایی نیز برای رفع آن ها ارائه شد. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.