یکی از وظایف یک مدیر برای پیشبرد مجموعه تحت نظر خود، ایجاد و افزایش انگیزه و عوامل محرک در میان کارکنان است. برای ایجاد انگیزه باید روش ها و امکان های متفاوت را بررسی و امتحان کرد. در این مقاله با چند نمونه از راهکارهای ایجاد انگیزه در بین کارمندان آشنا می شویم.
ایجاد فرصت برای رشد و پیشرفت
ایجاد فرصت برای یادگیری و آموزش یکی از راه های پیشرفت برای کارکنان را باز می کند و به آن ها احساس مفید بودن می دهد. توجه به ارزش ها و پیشرفت های هر کدام از کارکنان و توانایی های بالقوه آن ها باعث می شود راه پیشرفت شغلی برای هر کدام باز شده و تصویر روشنی از آینده برای آن ها شکل بگیرد.
فضای مناسب کار
این مسئله که در محیط کار، کارمندان احساس راحتی داشته باشند و امکانات مناسبی از نظر فضایی در اختیار آن ها باشد بسیار مهم و تاثیرگذار است. از طرفی همواره فضای مطبوع و با کیفیت موجب افزایش کیفیت عملکرد کارکنان نیز می شود. تنها با صرف مقدار کمی هزینه و طراحی مناسب و چیدمان درست می توان فضایی مطلوب برای کار ایجاد کرد.
مشخص کردن مسیر شغلی
وقتی کارکنان تصویر مشخصی از کاری که انجام می دهند و آینده پیش رویشان داشته باشند، تعهدشان نسبت به کاری که انجام میدهند و دستوراتی که کارفرما به آنها میدهد نیز افزایش مییابد. در اصل زمانی که نقشه راه برای آن ها مشخص است و به سمت اهداف بالاتر پیش می روند می توانند انگیزه خود را حفظ نموده، بالاترین کیفیت را ارائه کنند.
برقراری ارتباط
ساده ترین کاری که میتوانید برای ایجاد انگیزه در بین کارمندان خود انجام دهید، برقراری ارتباط با آن ها در محیط کار است. اگر هر روز مدت کوتاهی صرف معاشرت با کارکنان شود، این صحبت میتواند در مورد نگرانیها، دغدغهها و حتی اعتراضات آنها باشد، کارمند متوجه میشود که کسی هست که به حرفهایش گوش دهد و انگیزه بیشتری برای کار کردن پیدا خواهد کرد.
مشخص کردن اهداف
بخش زیادی از هدر رفت زمان توسط کارمندان در هر مجموعه ای به این دلیل است که آن ها به اولویت بندی کار ها آگاه نیستند. بهتر است که با اعضای تیم خود برای مشخص کردن اهداف خود کار کنید. زمانی که این کار را انجام دهید، اطمینان حاصل کنید که همه دقیقا می دانند آن اهداف چه هستند، اولویت نسبی آن ها چیست و نقش تیم در رسیدن به آن ها چه می تواند باشد.
رقابت دوستانه
وجود احساس رقابت و تلاش برای بهتر بودن همواره برای حفظ انگیزه دو عاملی هستند که با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند. رقابت دوستانه در بین تیمها به تعامل و مشارکت کارکنان کمک میکند. یک محیط رقابتی یک محیط تولیدی است و می توان، گفت برای افزایش بازده کاری در میان کارکنان ایجاد فضای رقابتی امری مهم و ضروری است.
اهمیت به کار تیمی
مسئولیتهای گروهی را در بین کارمندان افزایش دهید. در واقع باید کمی روی سلسله مراتب اداری خسته کننده در شرکت خود کار کرده و آنها را حذف کنید. کارمندان را آزاد بگذارید تا بتوانند ایدههایشان را از طریق کارهای تیمی دنبال کنند و با هر موفقیت کوچکی به آنها پاداشهای درخور دهید.
پرداخت پاداش به کارمندان
پاداش به کارمندان باید جدا از حقوق دریافتی باشد و همچنین میتواند خلاقیت به خرج دهید و ارزش معنوی پاداش را بالا ببرید. تعریف در جمع و نشان دادن کارمند نمونه به دیگران میتواند جزء پاداش به کارمندان و از راهکارهای ایجاد انگیزه در بین کارمندان به حساب آید. مثلاً میتوانید به عنوان پاداش یک هفته به کارمند خود اجازه دهید که در بهترین مکان پارکینگ خودرو خود را پارک کند. پاداشهای این چنینی انگیزههایی ساده اما پایدار را به کارمندان میدهد.
اجتناب از جلسات بی فایده
جلسات کاری در مواقع بسیار زیادی می توانند تنها موجب اتلاف وقت باشند و هیچ گونه دستاوردی نداشته باشند. برای تنظیم جلسات کاری، باید فاصله های زمانی مشخصی برای آن ها در نظر گرفت و در طول این جلسات از بیان مباحث بیهوده پرهیز کرد تا فضای کاری دچار رخوت و کسالت نشود.
اجتناب از کنترل مستقیم کارکنان
کارمندان علاقه ای به کنترل بی وقفه توسط مدیر خود ندارند. و حس ناخوشایندی از همواره تحت نظر بودن به آن ها دست می دهد. بهتر است افراد خود را با اهداف آشنا کرده و سپس به آن ها اجازه دهید تا بهترین راه برای انجام آن ها را خودشان به دست بیاورند.
تعادل در تنبیه و مجازات
باید بدانیم گاهی اشتباه کردن بخشی از روند کاری است. نکته کلیدی این است که درس های ارزشمندی از آن اشتباهات بگیریم تا دوباره آن ها را تکرار نکنیم. زمانی که اعضای تیم اشتباهات صادقانه انجام می دهند، به جای تنبیه و مجازات آن ها را تشویق به تلاش بیشتر و رفع مشکلات کنید.
کارکنان باید زمان استراحت منظم داشته باشند
کارکردن بر روی یک موضوع به طور پیوسته مشکل است. برای سلامتی و تمرکز کارکنان لازم است آنها به طور متناوب زمان های استراحت داشته باشند.نشستن در تمام روز برای کارکنان نه تنها مفید نیست بلکه باعث کاهش بهره وری آنان میشود. استراحتهای کوتاه در فاصله زمانی مشخص میتواند تأثیر مثبتی بر ذهن و بدن کارکنان داشته باشد. این نکته بسیار مهم است که کارمندان در میان انجام کار به خود برای دقایقی استراحت دهند.
به اشتراک گذاشتن نتایج مثبت
در صورتی که مدیران، خواسته ها و اهداف مجموعه را با سایر کارکنان خود در میان بگذارند و سپس نتایج مثبت به دست آمده را در اختیار همه قرار دهند، به طور قطع انگیزه و تلاش کارمندان نیز رو به افزایش می رود و تمایل به پیشرفت و دستیابی به اهداف بعدی را در آن ها تقویت می کند.
ایجاد تغییرات در محیط فیزیکی کار
همیشه یک تغییر کوچک از محیط فیزیکی کار میتواند یک تغییر بزرگ در انگیزه ایجاد کند. اگر این امکان وجود دارد، به این فکر کنید که چطور محیط کار را برای کارکنان تغییر دهید و اثربخشی آن را بیشتر کنید. تغییرات فیزیکی کوچک حس و حال فضای کار را تغییر می دهد و انرژی تازه ای وارد مجموعه می کند.
جمع بندی
ارزش دادن به انگیزه کارکنان و تلاش برای حفظ و افزایش آن، از اهمیت بالایی در مدیریت منابع انسانی یک سازمان برخوردار است. راه های بسیاری برای رسیدن به این هدف وجود دارد که با اعمال هر کدام از آن ها نتایج تازه ای به دست می آید. در این مقاله تعدادی از این راهکارها را بیان کردیم، امیدواریم از این مطالب لذت برده باشید.